Gazeta.pl > Ogrody >  Porady ogrodowe

Ananas z odzysku [Krok po kroku]

dr Magdalena Narkiewicz
23.12.2013 14:20
A A A Drukuj
Owoce ananasa, które kupujemy w sklepach, mają na wierzchołku koronę z liści. Niewiele trzeba, by wyrosła z niej roślina, która wyda smakowity owoc

Fot. Paweł Słomczyński / AG

W odróżnieniu od większości swoich krewniaczek - bromelii - ananas jadalny (Ananas comosus) nie rośnie w koronach drzew, ale w ziemi i osiąga znaczne rozmiary (do 1,5 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiany jest w całej strefie tropikalnej. "Szyszka" ananasa początkowo składa się z drobnych, zrośniętych ze sobą kwiatków, z których powstają beznasienne owocki. Jest ich zwykle ponad sto. Dojrzały owoc ma złotawą barwę i waży około kilograma. Na plantacjach ananasy zrywane są, zanim staną się zupełnie miękkie, bo wówczas  gorzej znoszą transport i przechowywanie.

Ananasy kupowane w sklepach nie są więc tak aromatyczne i słodkie, jak dojrzewające na roślinach. Ale możemy w pełni poznać ich smak, nawet nie wyjeżdżając w tropiki. Wystarczy ich uprawę założyć na okiennym parapecie.

Wystarczy że owocu ananasa odcinamy pióropusz i usuwamy z niego resztki miąższu, by nie gnił i pozostawiamy zieloną część na 2-3 tygodnie, by obeschła w pokojowej temperaturze.

Na zdjęciu powyżej : pierwszy krok do własnej plantacji

Zobacz także
Komentarze (2)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX