Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Nalewka - porady jak zrobić nalewkę

Małgorzata Szymczykiewicz
21.03.2012 , aktualizacja: 31.08.2009 13:31
A A A Drukuj
5) Nalewka z czarnych porzeczek
6) Likier orzechowy
7) Nalewka z owoców dzikiej róży
8) Nalewka z tarniny

5) Nalewka z czarnych porzeczek 6) Likier orzechowy 7) Nalewka z owoców dzikiej róży 8) Nalewka z tarniny (Fot. AnnaZi)

Wbrew pozorom przygotowanie nalewki nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Warto więc w ogrodzie posadzić krzew dzikiej róży lub aronii, by samodzielnie przyrządzić swój ulubiony trunek.
Wiele osób z zapałem przygotowuje różnego rodzaju nalewki. Nastała nawet moda na degustowanie ich w kręgu przyjaciół i prześciganie się w wyszukiwaniu coraz ciekawszych receptur. Przygotowanie takiego trunku nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości, bo trzeba poczekać na efekt kilka miesięcy. Teraz właśnie jest najlepsza pora na nastawianie tego typu mikstur. Trzeba jednak pamiętać o przestrzeganiu zasad:

- Wszystkie owoce powinny być bardzo dojrzałe i zdrowe, bo nawet jeden zepsuty może zmienić smak trunku.

- Lekko zmiażdżone owoce zalewa się spirytusem rozcieńczonym z przegotowaną zimną wodą, tak aby miał 70-75%. Używajmy spirytusu tylko rektyfikowanego o znanym nam pochodzeniu. Mieszankę można dosłodzić miodem lub syropem przyrządzonym z cukru.

- Podczas kilkutygodniowej maceracji co dwa, trzy dni wstrząsamy pojemnikiem z owocami i alkoholem.

- Zlaną znad owoców nalewkę serwujemy najwcześniej po dwóch miesiącach.

Przepisy na różne nalewki



Zobacz więcej na temat:

Brak komentarzy