Najlepsze krzewy owocowe [Na działce]
Świeże owoce najlepiej smakują, gdy zerwiemy je z krzewów w swoim ogródku lub na działce. W takim przypadku mamy też pewność, że nie były opryskane tuż przed zbiorem i nie rosły przy ruchliwej szosie. Poczęstujemy nimi dzieci lub wnuki, zrobimy z nich dżemy, galaretki i nalewki.
Krzewy owocowe
Jeśli lubimy podjadać owoce prosto z krzaka, wybierzmy odmiany, które dojrzewają stopniowo. Jeśli zaś zależy nam na robieniu przetworów - lepsze będą takie, których wszystkie owoce jednocześnie osiągają dojrzałość i można je zebrać na raz.
Oprócz popularnych porzeczek czy malin warto posadzić gatunki mniej znane, ale cenione za owoce przebogate w witaminy, takie jak aronia, czy jagoda kamczacka. Wiele z nich, oprócz walorów smakowych, ma także ładne kwiaty lub pokrój i będzie ozdobą ogrodu.
Oto (dość subiektywny) przegląd krzewów owocowych od A do Z.
Krzewy owocowe do ogrodu - Aronia czarna (Aronia melanocarpa)
Należy do nich 'Hugin' o czarnych owocach (o śr. do 1 cm), dojrzewających we wrześniu, 'Nero' owocujący obficie także we wrześniu, a także 'Aron' o ciemnych purpurowobrązowych owocach.
Owoce aronii są bardzo zdrowe (zawierają bardzo dużo witaminy P, A i C), obniżają ciśnienie krwi, mają działanie uspokajające. Znaczna ilość garbników nadaje im charakterystyczny cierpki smak. Z tego powodu w stanie surowym mają niewielu amatorów. Spożywa się je więc raczej w postaci przetworów: soków, dżemów, galaretek i w mieszankach owocowych.
Aronia jest bardzo łatwa w uprawie. Zadowala się umiarkowanie wilgotnym, lekko kwaśnym lub obojętnym podłożem. Jest dość wytrzymała na suszę.
Krzewy owocowe rodzaje
Agrest (Rubus uva-crispa)
Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum), zwana też amerykańską
Borówka wysoka owocuje już w drugim roku po posadzeniu, ale początkowo niezbyt obficie. Swój cały potencjał ukazuje w późniejszych latach. U wczesnych odmian, np. 'Earliblue', jagody dojrzewają już w lipcu, u innych - przeważnie w sierpniu. Owoce można jeść od razu lub z nich robić przetwory, np. konfitury.
Krzewy owocowe do cienia - Dereń jadalny (Cornus mas)
Krzewy owocowe jadalne
Jagoda kamczacka, inaczej suchodrzew kamczacki (Lonicera caerulea var. kamtschatica)
Błękitne jagody kamczackie są niezwykle bogate w antyoksydanty - flawonoidy i polifenole - ponadto odtruwają organizm ludzki z metali ciężkich i leków. Smakują na surowo, a także w ciastach, dżemach i pierogach. Odmiany: 'Czelabinsk', 'Siniegłazka', 'Atut', 'Duet'.
Jeżyna bezkolcowa (Rubus)
Malina (Rubus idaeus)
'Beskid' to także odmiana polska, odporna na mróz. Jej zaletą jest to, że pędy prawie nie mają kolców. Rośnie dość silnie (przydatne są podpory). Lubi glebę wilgotną oraz zasobną w próchnicę. Plonuje co roku bardzo obficie. Owoce dojrzewają na dwuletnich pędach od połowy sierpnia aż do jesieni. Są średniej wielkości, charakteryzują się gęstym miąższem i bardzo dobrym smakiem. Doskonałe zarówno do jedzenia na surowo, jak i na przetwory, szczególnie mrożonki.
Owoce i liście wszystkich malin zawierają kwas salicylowy (najwięcej leśne), co sprawia, że soki i herbata z nich otrzymywane mają właściwości napotne i przeciwgorączkowe.
Porzeczki jadalne (Ribes)
Na przedwiośniu wycinamy wszystkie 4-5-letnie pędy porzeczek (także u form piennych). Są one najgrubsze i odchylone w dół (na rysunku bledsze). Unikniemy pomyłek, zaznaczając młode pędy co roku farbą innego koloru lub etykietkami.
Porzeczkoagrest (mieszaniec międzygatunkowy)
Porzeczkoagrest ma skromne wymagania, przeważnie nie przemarza i nie choruje (jest odporny na mączniaka i wielkopąkowca porzeczkowego, potocznie zwanego szpecielem). Na przedwiośniu należy wycinać jego najstarsze, 4-5-letnie pędy. W sprzedaży bywają dwie odmiany - 'Josta' oraz 'Jocheline'
Krzewy owocowe w ogrodzie - Świdośliwa (Amelanchier)
W ogrodach uprawia się świdośliwę kanadyjską i jajowatą oraz kilka mieszańców. W czerwcu dojrzewają grona ich drobnych owoców, które można jeść prosto z krzaka. Mają słodkawy smak, zawierają cukry, kwas jabłkowy, prowitaminę A, witaminę C i kilka z grupy B. Można z nich zrobić konfiturę lub sok, najlepiej z dodatkiem kwaśnych porzeczek.
- Więcej o:
Ergonomiczne narzędzia
Agrest. Porzeczkoagrest, jarzębogrusza, malinojeżyna, gruszomalina. Owocowe hybrydy
Warzywa z własnej doniczki
Rododendron zachorował po zimie
Czy można skrócić starą tuję
Najlepsze zakwaszacze gleby w ogrodzie
Mech w ogrodzie - usuwać czy zaakceptować?
Jak przygotować ziemię do sezonu?