Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Naturalne barwniki do wielkanocnych jajek

Alicja Gawryś
10.05.2013 , aktualizacja: 06.06.2013 14:42
A A A Drukuj
Chciałabym pokazać swoim dzieciom, jak farbować świąteczne jajka w naturalnych barwnikach (nie tylko w cebuli), tak jak to robiono dawniej na wsiach. Agnieszka Widacka
ZOBACZ TAKŻE
Jajka barwione na jednolity kolor nazywamy kraszankami. Do ich farbowania najlepsze są wywary, które otrzymujemy przez zalanie różnych produktów wrzątkiem lub przez ich gotowanie. Gotowy wywar odcedzamy i w czystym płynie gotujemy jajka.

Najłatwiej dostępnym produktem jest cebula, daje też duże możliwości, jeśli chodzi o kolorystykę. Wywar gotuje się z suchych łusek. Jeśli jest ich mało, skorupki zabarwią się na jasnożółto, jeżeli zaś dużo, jajka mogą przybrać barwę od złocistej poprzez czerwonawą po ciemnobrązową. Łuski z czerwonej cebuli dają czerwony odcień. Brązowy kolor uzyskamy także przez zalanie gorącą wodą igieł jodły i wymoczenie w nich ugotowanych jajek.

Kto mieszka blisko natury, może wykorzystać np. liście pokrzywy, traw lub młodego żyta. Wywary z nich barwią jajka na kolor zielony. W sklepach zielarskich bywa kora dębu lub owoce z czarnego bzu barwiące na czerwono, płatki czarnej malwy - na fioletowo, a owoce tarniny - na niebiesko. Niektóre z tych surowców można kupić w aptece. Przyprawa kuchenna kurkuma daje żółty barwnik, a sok z buraka lub koncentrat - różowy. Najładniej barwią się jajka o białych skorupkach. Aby nie pękały podczas gotowania, wymoczmy je przedtem krótko w słonej wodzie.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

kalendrz

Kalendarz ogrodnika - marzec

Wydarzenia ogrodnicze i porady na marzec