Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Poplony i wysiewy na zielony nawóz

tekst: Alicja Gawryś
13.07.2012 , aktualizacja: 13.07.2012 11:53
A A A Drukuj
Z gryki mamy nie tylko kaszę gryczaną. Przekopana w dość wczesnym stadium rozwoju, użyźni glebę.

Z gryki mamy nie tylko kaszę gryczaną. Przekopana w dość wczesnym stadium rozwoju, użyźni glebę. (Fot. Hanna Legutowska)

Zebraliśmy już rzodkiewkę, wczesną sałatę i cebulę. Teraz grządki po nich są puste. Jeśli gleba wymaga wzmocnienia, wysiewamy tu nasiona roślin na zielony nawóz. Gdy nie mamy zastrzeżeń co do jej żyzności, wysiewamy tzw. poplony lub sadzimy rozsadę późnych warzyw.
Nie pozwólmy, by wolne miejsca w ogrodzie zarastały chwastami. Ludzie od wieków wykorzystywali potencjał ukryty w glebie i starali się zebrać w jednym roku dwa, a nawet trzy plony z jednego poletka.

Na jesienne zbiory

W połowie i pod koniec lipca możemy jeszcze wysiać na jesienny zbiór nasiona rzodkiewki, kopru, fasolki szparagowej, albo posadzić rozsadę późnych odmian kapusty, kalarepy, czy kalafiora.

Warto przestrzegać ważnej zasady, że w miejscach po zebranych plonach wysiewamy rośliny nie spokrewnione z tymi, które rosły tu przed nimi. Tak więc, po rzodkiewce, nie należy siać, ani sadzić żadnych innych kapustnych (kapusty, kalarepy, kalafiora, brokuła, ani jarmużu). W tym przypadku poplonem może być koper, fasolka szparagowa (te wysiewamy) - lub sałata krucha bądź masłowa (te sadzimy w postaci rozsady). Oczywiście tym bardziej po koprze nie wysiewamy kopru, ani po sałacie nie sadzimy sałaty. Takie postępowanie ma uchronić rośliny przed infekcjami grzybowymi i bakteryjnymi.

Na nawóz zielony

Lato, do doskonała pora na wysiew roślin, które mają za zadanie użyźnić glebę w ogrodzie. Wybieramy gatunki, które szybko rosną i tworzą bujną zieloną masę, takie jak wyka, bób, łubin (te przedstawicielki rodziny bobowatych potrafią wiązać w tkankach azot zawarty w powietrzu), a także gorczyca i żyto jare.

Gdy nasiona wzejdą, pozwalamy siewkom rosnąć przez kilka tygodni, po czym przekopujemy je wraz z łodygami i liśćmi. Musimy to zrobić, zanim rośliny zawiążą nasiona, a ich pędy zbyt mocno stwardnieją. Zabieg możemy wykonać szpadlem, widłami amerykańskimi, a na większej powierzchni najlepiej użyć glebogryzarki. Rośliny na nawóz zielony przekopujemy zwykle jesienią.

Jesienią też jeszcze będzie można wysiać nasiona na nawóz zielony. Żyto ozime lub rzepak ozimy, wysiane we wrześniu, zdążą podrosnąć do mrozów, a przekopiemy je wczesną wiosną, zanim przyjdzie pora na sadzenie rozsady warzyw lub gatunków ozdobnych.

Rozdrobnione pędy, liście, korzenie i kwiaty ulegają w ziemi stopniowemu rozkładowi. W ten sposób wzbogacają glebę w cenną próchnicę (która m.in. poprawia w niej stosunki wodno - powietrzne), a także dostarczają składniki mineralne. Jeśli będziemy co roku wysiewać i przekopywać takie rośliny, to nawet słaba gleba poprawi swoją strukturę i stanie się bardziej żyzna.

Co i kiedy wysiewamy

- bób od wiosny do 20 lipca

- facelia od wiosny do 1 X

- gorczyca od wiosny do 5 października

- gryka od wiosny do 15 sierpnia

- koniczyna białą od wiosny do 1 października

- łubin od wiosny do 1 sierpnia

- peluszka od wiosny do 25 lipca

- rzepak jary od wiosny do 5 października

- rzepak ozimy od 1 lipca do 1 października

- wyka ozima od 15 lipca do 1 października

- żyto od wiosny do 15 października









Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:

Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX