Kora do ogrodu

Alicja Gawryś
23.04.2012 13:48
A A A
Kora w ogrodzie przydaje się do ściółkowania, ale także jako dodatek do różnych podłoży. Czy każda kora ma te same właściwości? Jaka jest najlepsza?
Korą na rabacie ściółkujemy ziemię pod roślinami, aby zapobiec m.in. utracie wilgoci.

Korą na rabacie ściółkujemy ziemię pod roślinami, aby zapobiec m.in. utracie wilgoci. (Fot. Paweł Słomczyński / AG)

W ogrodach używamy najczęściej kory sosnowej. Ma tę przewagę nad korą drzew liściastych, że nie zawiera tak wielu garbników, szkodliwych dla rozwoju roślin. Ale i ona, dla bezpieczeństwa powinna zostać wcześniej przekompostowana przez 12-18 miesięcy. Podczas tego procesu działa wiele mikroorganizmów (grzybów, baterii), kora ulega częściowemu rozkładowi, obniża się w niej poziom garbników.

Od czego zależy jakość kory

Korę sosnową pozyskuje się dwiema metodami: na sucho, albo na mokro. Wybór tej metody decyduje o właściwościach otrzymanej kory.

Po oddzieleniu na mokro ma ona kwaśny odczyn i zawiera więcej substancji pokarmowych (zwłaszcza potasu i fosforu), niż po oddzieleniu na sucho.

Podczas kompostownia kory znacznie spada w niej poziom azotu. Dlatego uprawiając rośliny w podłożu, zawierającym jej spory dodatek, bądź ściółkując nią glebę wokół roślin, trzeba pamiętać o nawożeniu preparatami, bogatymi w azot. Jest to ważne zwłaszcza na początku sezonu, kiedy rośliny intensywnie rosną.

Kora może występować w różnych frakcjach. Do użycia w ogrodzie najlepsza jest taka, której kawałki mają średnicę do od kilku milimetrów do 2 cm. To rozdrobnienie następuje zazwyczaj samoistnie podczas kompostowania. Podczas tego procesu w korze poprawiają się właściwości wodno - powietrzne, a także tzw. kompleks sorpcyjny (podłoże zatrzymuje więcej substancji pokarmowych w formie łatwo dostępnej dla roślin).

Po czym poznamy dobrze przekompostowaną korę:

- cząstki kory mają luźną strukturę i są niewielkie

- ma ona ciemno brunatny kolor (dla porównania świeża kora jest jasna)

- nie pachnie żywicą (świeża kora ma charakterystyczną woń sosnowego lasu)

- jej odczyn wzrasta do lekko kwaśnego (pH ok. 6), podczas gdy świeża kora ma odczyn kwaśny (pH 4)

Gdy w ogrodzie rozłożymy nie w pełni przekompostowaną korę, możemy obserwować na niej biała grzybnię, świadczącą o tym, ze proces rozkładu wciąż trwa.

Do czego używamy kory

Przekompostowana kora to świetny dodatek do podłoży ogrodniczych, używanych w uprawach pod osłonami (np. w uprawie pomidorów pod folią). Poprawia ona napowietrzenie podłoża i jego możliwości zatrzymywania wody. Po jej zastosowaniu zwiększa się skuteczność nawożenia roślin (odżywki wprowadzone do podłoża nie są z niego wypłukiwane, lecz pozostają w nim i są wchłaniane przez korzenie).

Do ściółkowania ziemi pod roślinami ozdobnymi można stosować zarówno korę przekompostowaną, jak i surową, która jest w nieco grubszej frakcji, niż kompostowana. Ta ostania sprzedawana jest ostatnio w formie barwionej (w różnych kolorach).

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o ogrodach: encyklopedia roślin, porady ekspertów, zdjęcia pięknych ogrodów w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



e-ogrody na wideo

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX