Podbiał (Tussilago farfara) pojawia się tam, gdzie ziemia jest gliniasta i niezbyt sucha. Rozkwita nawet w końcu lutego, liście tworzy później. Rzeczywiście jest cennym ziołem, zawiera m.in. śluzy, garbniki, inulinę, karoteny, witaminy, sporo potasu i cynku. Leczy uporczywy kaszel. Kwiaty działają mocniej niż liście. Aby zachowały kolor i nie rozpadały się, należy suszyć je w cieniu, natomiast liście - na słońcu (zbiera się je w maju i czerwcu). By sporządzić miksturę na kaszel, zalewa się łyżkę suszonego ziela szklanką wody, gotuje przez 3 minuty i po kwadransie przecedza. Odwar należy pić po 1/4 szklanki 3-5 razy dziennie między posiłkami. Podobnie działa sok z liści i kwiatów. Bez problemu wyciska się go w sokowirówce i żeby się nie psuł, łączy z taką samą objętością alkoholu. Na kieliszek wody stosuje się 20-30 kropli soku i pije 3-4 razy dziennie po jedzeniu. Okłady ze świeżych liści pomagają przy oparzeniach, stłuczeniach i otarciach skóry, a kąpiel z dodatkiem odwaru łagodzi jej podrażnienia. Młode liście można przyrządzać jak szpinak, a kwiaty dodawać do sałatek.