Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Przycinanie krzewów owocowych - poradnik

Alicja Gawryś
21.03.2011 , aktualizacja: 21.09.2011 15:57
A A A Drukuj
Malina

Malina (Fot. SHUTTERSTOCK)

W lutym i na początku marca przycinamy krzewy owocowe. Za troskę odwdzięczą się latem, wydając obfity plon.
Formowanie roślin sprawia, że kwitną i owocują obficiej. Pędy posadzonych jesienią porzeczek, malin, agrestu i tym podobnych skracamy dość mocno, aby się rozkrzewiły. Z kolei starsze okazy prześwietlamy, by zapewnić lepszy dostęp światła do dojrzewających owoców. Usuwamy też wszystkie suche, chore i cienkie gałęzie, a także te, które leżą na ziemi. Sposób cięcia poszczególnych gatunków różni się nieco, zależy bowiem od charakteru wzrostu i miejsca zawiązywania się pąków kwiatowych. Na rysunkach pędy do wycięcia mają jaśniejszy kolor.

Aronia

W pierwszym roku po posadzeniu pędy skracamy o 1/3 długości. W następnych latach wycinamy pędy słabe, uszkodzone, płożące się po ziemi. Kiedy krzew nadmiernie się zagęści, wycinamy z jego wnętrza kilka pędów najstarszych i część młodych przyrostów. Pozostawiamy 8-10 najsilniejszych jednorocznych, żeby w przyszłości zastąpiły w owocowaniu te starsze i mniej płodne.

Jagoda kamczacka (suchodrzew jadalny)

Przez pierwszych 5-6 lat krzewy nie wymagają cięcia, zagęszczając się w sposób naturalny. W następnych latach wycinamy pędy najstarsze, nadłamane i uschnięte.

Porzeczka czerwona i biała

Oba krzewy owocują na dwu-, trzyletnich pędach. Młode okazy powinny najpierw utworzyć "szkielet" z 4-5 silnych gałęzi. W tym celu skracamy krzewy zaraz po posadzeniu, a w następnych latach przycinamy pędy szkieletowe na wysokości 40-50 cm, by się rozgałęziły. W ten sposób powinna powstać dość rozłożysta i luźna korona o prawie kulistym kształcie. Czteroletnie krzewy są już na tyle rozgałęzione, że pędy znajdujące się wewnątrz mają mało światła i słabiej owocują. Takie rośliny wymagają radykalnego prześwietlenia. W tym celu wycinamy tuż przy ziemi większość starych pędów (poznamy je po ciemnej korze), pozostawiając tylko 8-10 najmłodszych (jedno-, dwu- i trzyletnich).

Zobacz rysunek:

Przycinanie krzewu porzeczki czerwonej i białej

Porzeczka czarna

Owocuje na pędach jednorocznych i dwuletnich, dlatego jej pielęgnacja polega głównie na usuwaniu starych gałęzi. W pierwszym roku po posadzeniu skracamy pędy nad 2.-3. oczkiem; najsłabsze usuwamy. Powinno pozostać 4-5 najmocniejszych, które wyrastają prawie pionowo. W następnych latach uprawy wycinamy pędy 3-letnie i starsze (mają ciemną korę), które wyrastają u podstawy krzewu. Pozostawiamy jednoroczne.

Zobacz rysunek:

Przycinanie krzewu porzeczki czarnej

Borówka wysoka (borówka amerykańska)

Pąki kwiatowe zawiązują się na pędach jednorocznych i dwuletnich. Krzew powinien mieć luźną budowę i składać się z 6-8 głównych pędów - przede wszystkim najmłodszych. Wycinamy cienkie gałęzie, które zagęszczają wnętrze korony. Co roku usuwamy też pędy chore i suche, a także takie, które układają się poziomo tuż nad ziemią.

Zobacz rysunek:

Przycinanie krzewu borówki wysokiej

Agrest

Zawiązuje owoce, podobnie jak porzeczka czerwona, na 2-4-letnich pędach. W pierwszym roku skracamy wszystkie gałęzie nad 3.-4. pąkiem. W następnych dwóch latach wycinamy te, które pokładają się na ziemi, a także cienkie i zbyt krótkie. Pozostawiamy najsilniejsze pędy, skracając je na wysokości 30-35 cm. Gdy krzew zacznie owocować, staramy się formować go w taki sposób, by składał się z 6-8 silnych pędów jedno-, dwu- i trzyletnich. Starsze co roku usuwamy na przedwiośniu. U agrestu zaszczepionego na pniu porzeczki złotej co roku czyścimy pień z odrostów. Koronę formujemy tak samo jak zwykły krzew agrestu. Powinna się składać z 6-8 pędów długości najwyżej 30-40 cm. Prześwietlając ją, wycinamy najstarsze pędy.

Zobacz rysunek:

Przycinanie krzewu agrestu

Malina

W pierwszym roku po posadzeniu skracamy pędy na wysokości około 30 cm. W kolejnych latach nieco inaczej tniemy odmiany należące do dwóch różnych grup. Zwykłe maliny owocują na pędach zeszłorocznych. W ich przypadku wycinamy gałęzie, które już owocowały. Jednoroczne przyrosty pozostawiamy, skracając je do wysokości około 120 cm; najsłabsze z nich usuwamy. Maliny powtarzające owocowanie wydają plon na pędach tegorocznych wczesną jesienią, a w następnym roku (w czerwcu i w lipcu) - w dolnym odcinku tych samych pędów. Po jesiennym zbiorze skracamy o 1/3 pędy, które już owocowały, a po lipcowym zbiorze wycinamy je przy ziemi (można to zrobić w marcu następnego roku).

Zobacz rysunek:

Przycinanie krzewu maliny

Jeżyna

Prowadzi się ją zazwyczaj przy podporach (np. przy rusztowaniach z drutu). W drugim roku uprawy pędy przywiązane do drutów skracamy na wysokości rusztowania. W następnych latach gałęzie, które owocowały, wycinamy przy samej ziemi. Zabieg wykonujemy późną jesienią. Co kilka lat przerzedzamy krzewy, wycinając gałęzie słabe, nadmiernie zagęszczające wnętrze rośliny oraz odrosty, które pojawiły się w dużej odległości od podpory.

ZOBACZ TAKŻE
Komentarze (1)
Zaloguj się
  • avatar

    Gość: bosman-b1

    Oceniono 1 raz 1

    Czy pigwowiec nie jest krzewem owocowym?
    Według mnie tak,więc dlaczego nie ma jego w tym poradniku? Wiele innych również. Czy chodzi tutaj tylko i wyłącznie o zamieszczanie sponsorowanych artykółw i nabijanie kasy tym na których zależy moderatorom,czy ma to być z założenia poradnik dla wszystkich zainteresowanych? Pozdrowienia dla oponentów i autorów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX