Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Japońskie warzywa w polskim ogrodzie

Tekst i zdjęcia Jarosław Jacek Gryz
21.03.2011 , aktualizacja: 22.01.2007 14:49
A A A Drukuj
Liście i łodygi mają lekko cytrynowy aromat i delikatny pieprzowy posmak. Używa się ich do zup, sałatek, jaj oraz jako składnik tempury.

Kryptotenia dobrze rośnie w cieniu, na glebach zwięzłych i zasobnych w wodę.

Goya (Momordica charantia)

Dzięki modzie na wyjazdy na archipelag Riukiu spopularyzowała się w całej Japonii tamtejsza kuchnia, a zwłaszcza goya - warzywo przypominające ogórek o bardzo pomarszczonej skórce. Jest to jednoroczne pnącze z rodziny dyniowatych pochodzące z Indii. Ma pierzaste liście, wąsy czepne i żółte kwiaty, które pojawiają się sukcesywnie od lata do jesieni. Zielone owoce mogą mieć nawet 50 cm długości i 15 cm średnicy. Skórka jest gorzka, a miąższ biały i słodkawy.

Najczęściej jada się goyę smażoną (np. z jajkiem) lub marynowaną. W niektórych rejonach Japonii (m.in. w Tokio) traktowana jest jak roślina ozdobna. Sadzi się ją często przy wejściu do domu.

W Polsce można ten ciepłolubny japoński ogórek uprawiać w szklarni lub namiocie foliowym. W gruncie dobrze rośnie, ale słabo zawiązuje owoce

Skąd wziąć nasiona

Edamame (soja): sklepy ogrodnicze, OBI

Shiso (pachnotka zwyczajna, odmiana purpurowa): Przedsiębiorstwo Handlowo-Nasienne W. Legutko (adresy sklepów na stronie www.legutko.com.pl)

Mitsuba (kryptotenia, odmiana purpurowa): sadzonki można zamówić w sklepach internetowych www.floramarket.pl oraz www.kwietnik.com.pl. Produkcję prowadzi Szkółka Roślin Ozdobnych W.J. Szewczyk (http://republika.pl/szejul)

Brak komentarzy