Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Jarzyny w kolorach

Magda Narkiewicz

Coraz więcej warzyw zmienia swe barwy. Kto wie, może niedługo porównania typu "czerwony jak burak" lub "czupryna w kolorze marchewki" stracą swój sens. Warzywa powinny zajmować poczesne miejsce w naszej diecie. Są kopalnią niezbędnych nam soli mineralnych, witamin, antyutleniaczy i błonnika. Ludzie, którzy jedzą ich dużo, są zdrowsi i dłużej żyją.

23.09.03 WARSZAWA OGROD PRYWATNY WARZYWA KORZENIOWE MARCHEW ODMIANY ROZNE KOLORY I KSZTALTY ODMIANA ZOLTA YELLOWSTONE FIOLETOWA PURPLE HAZE FOT. PAWEL SLOMCZYNSKI AGENCJA GAZETA
Odmiany marchwi różnią się wielkością, kształtem i kolorem.
Fot. Paweł Słomczyński / AG
Jednak to, co często trafia na talerz, powszednieje i przestaje smakować. Natomiast potrawy oryginalne i ładnie podane znacznie bardziej pobudzają apetyt. Wiedzą o tym hodowcy, którzy tworzą coraz to nowe, atrakcyjnie wyglądające odmiany popularnych warzyw. Są już bordowe brokuły i sałata, żółte pomidory i rzodkiewka, fioletowa fasola, kalarepa, kapusta, marchew i papryka, złociste i zielonkawe kalafiory.

Warzywne rarytasy nie zawsze bywają w sklepach, dlatego warto uprawiać je we własnym ogrodzie. Można nawet posadzić je między kwiatami na rabacie. Takie mieszane kompozycje są teraz bardzo modne. By rośliny były dorodne, muszą mieć dużo słońca, żyzną próchniczną ziemię i pod dostatkiem wilgoci. Gdy zbierzemy plony, możemy je zastąpić rozsadą kwiatów jednorocznych lub warzyw przeznaczonych na jesienny zbiór.

Papryka

'Oda' to pierwsza polska odmiana papryki o fioletowych strąkach oraz grubym (4 mm), smacznym miąższu. Można ją wysiewać w gruncie na wczesny zbiór. Niemal czarne owoce ma także 'Nokturn'. Odmianę tę najlepiej uprawiać z rozsady przygotowanej w ciepłym i jasnym pomieszczeniu, a w drugiej połowie maja sadzić do gruntu. Na zbiór owoców trzeba czekać co najmniej do połowy lipca.

Rzodkiewka

Niedawno pojawiły się dwie kuliste odmiany o nietypowym zabarwieniu, polecane do uprawy amatorskiej. Mogą tworzyć obramowanie rabat. Średnio wczesną żółtą odmianę 'Zlata' można wysiewać od marca do sierpnia. Biała 'Alba' nadaje się do uprawy wiosennej (od marca do maja) i jesiennej (wysiew w sierpniu). Rzodkiewkę siejemy w rzędach na głębokość 2-3 cm i po wzejściu przerywamy. Zbieramy ją po 4-6 tygodniach od wysiewu.

Marchew

Żółta odmiana 'Yellowstone' doskonale nadaje się do sałatek i na surówki. Z kolei ciemnofioletowa 'Purple Haze' ma trwalsze zabarwienie niż buraki i warto używać jej do czerwonego barszczu. Na razie trudno zdobyć ich nasiona, ale miejmy nadzieję, że niebawem pojawią się w detalicznej sprzedaży. Natomiast miłośnikom tradycyjnego soku z marchewki polecam nowe pomarańczowe odmiany gromadzące w korzeniach mało azotanów, a więc bezpieczne nawet dla małych dzieci, np. wczesną 'Karo F1' i późną 'Kazan F1'. Marchew wysiewa się w marcu-kwietniu, a odmiany na późny zbiór - do końca czerwca, w rzędach na głębokości 0,5-1 cm. Gdy siewki mają trzy liście, przerywamy je, tak aby rosły co 3 cm. Bardzo wczesne odmiany można zbierać już w czerwcu, późne zaś po czterech miesiącach od wysiewu.

Jarmuż

Zwany kapustą liściastą jarmuż już w starożytności był uprawiany jako roślina ozdobna i jadalna. Należy do gatunków dwuletnich odpornych na mróz. W pierwszym roku zwykle dorasta do 70 cm wysokości. Może zimować w gruncie, chociaż podczas ostrej bezśnieżnej zimy wymaga okrycia. Do spożycia nadają się młode i stare rośliny; szczególnie smaczne są po lekkim przemrożeniu. Purpurową barwę ma odmiana 'Redbor'. Jarmuż siejemy od marca do sierpnia, najlepiej na rozsadniku, i po 5 tygodniach wysadzamy w rozstawie ok. 40 x 40 cm. Pierwsze liście można zbierać już po 2 miesiącach.

Kapusta czerwona,

inaczej "modra", zawiera więcej witaminy C i B od swej zielonej kuzynki i mniej się od niej rozrasta. Odmiana 'Kalibos' o stożkowatej główce przypomina kształtem okazały kwiat róży. W marcu nasiona kapusty sieje się w inspekcie, a w połowie kwietnia rośliny przesadza do gruntu w rozstawie 40 x 40 cm. W kwietniu i maju możemy siać kapustę na późny zbiór.

Pomidor

Żółte owoce pomidorów wciąż stanowią atrakcję. Na rabatach i w pojemnikach zwykle uprawia się odmiany karłowe o drobnych owocach, jak np. polskiej hodowli 'Ola' oraz podobna kształtem do gruszki 'Yellow Pear'. Ich owoce dojrzewają po 75 dniach od wysadzenia rozsady. Ciekawie prezentuje się także 'Lolek' o zielonobrązowych owocach, późna odmiana nadająca się do długiego przechowywania, oraz 'Green Zebra' o zielonych owocach w żółte paski, dobrze znana na amerykańskim rynku. Nasiona pomidorów sieje się w marcu, a młode krzaczki wysadza do gruntu w maju po przymrozkach (odmiany karłowe w półmetrowej rozstawie).

    Więcej o:

Skomentuj:

Jarzyny w kolorach