Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Kamelia - Camellia

Wiesław Gawryś
21.03.2011 , aktualizacja: 30.03.2006 13:20
A A A Drukuj
Kamelie 
Ozdobne odmiany kamelii pochodzą głównie od kamelii japońskiej (<i>Camelia japonica</i>), sazanki (<i>C. sasanqua</i>) i żyłkowanej (<i>C. reticulata</i>). Ich siostrzanym gatunkiem jest kamelia chińska (<i>C. sinensis</i>), czyli herbata. Wszystkie należą do rodziny herbatowatych (<i>Theaceae</i>).

Kamelie Ozdobne odmiany kamelii pochodzą głównie od kamelii japońskiej (Camelia japonica), sazanki (C. sasanqua) i żyłkowanej (C. reticulata). Ich siostrzanym gatunkiem jest kamelia chińska (C. sinensis), czyli herbata. Wszystkie należą do rodziny herbatowatych... (Fot. Paweł Słomczyński / AG)

  • Przed zimą - przeprowadzka. Zanim wystąpią przymrozki, roślinę przenosimy do zimowego lokum. Ustawiamy ją do okna stroną, którą w ogrodzie była zwrócona na południe. Postarajmy się, by jak najmniej odczuła zmianę warunków (często wietrzmy pomieszczenie).

  • Choroby. Lista chorób, które zagrażają kamelii, nie jest długa. Zwykle rośliny zimujące w chłodzie cały rok zachowują dobre zdrowie. Jeśli gubią nieco liści, jest to związane z fizjologicznym starzeniem. Nadmierne ich opadanie wskazuje na brak substancji pokarmowych. Gdy jest wilgotno, wrażliwsze odmiany kamelii mogą być porażane przez grzyby, które powodują na liściach powstawanie brązowych plam. Roślinę należy opryskać preparatem Bravo, Dithane lub Ronilan. Zabieg ten powtarzamy 3-4-krotnie w tygodniowych odstępach.

    Jak ją rozmnożyć?

    Kamelia zbyt łatwo nie daje się rozmnożyć, jednak spróbować można. W naszych warunkach klimatycznych na nasiona nie ma co liczyć, zresztą siewki mogą wyglądać zupełnie inaczej niż ich "rodzice". Jedyny sposób otrzymania nowych roślin to ukorzenianie zdrewniałych sadzonek wierzchołkowych. Jednak uwaga: gałązki ścinane wiosną i jesienią nie chcą się ukorzeniać. Sadzonki należy ściąć albo zimą (od listopada do lutego), lub latem (w lipcu bądź w sierpniu). Sporządzamy je ze zdrewniałych wierzchołków lub środkowych części pędów. Warto zrobić ich kilka, aby zwiększyć szansę na sukces.

    Olej nie do pogardzenia

    W południowo-wschodniej Azjii kamelię sazankę i olejodajną uprawia się na nasiona. Zawierają one do 70% oleju wysokiej jakości. Wykorzystywany jest do celów spożywczych i technicznych, jako środek przeciwko komarom, wchodzi w skład maści i środków kosmetycznych. Z nasion otrzymuje się także glikozyd kamelinę stosowaną w medycynie w zapaleniu mięśnia sercowego. Makuchy po wytłoczeniu oleju są doskonałym nawozem, a jednocześnie niszczą szkodniki roślin uprawnych.

    Liście wielu gatunków kamelii zawierają olejek eteryczny składający się w 96% z eugenolu używanego w dentystyce jako środek antyseptyczny.

    Kamelie odporne na mróz

    Nowa seria mieszańców kamelii olejodajnej (C. oleifera) uzyskana w Stanach Zjednoczonych wytrzymuje mróz do -10 st. C. Należą do niej m.in. odmiany 'Winter's Dream', 'Winter's Hope' i 'Polar Ice'. Rośliny te zaczynają kwitnąć w połowie sierpnia. Miejmy nadzieję, że szybko trafią do Polski. Mają bowiem szansę przeżyć na nieogrzewanych werandach nawet ostrą zimę.

    Robimy sadzonki

    Gałązki kamelii tniemy na odcinki długości około 7 cm. Usuwamy pączki kwiatowe i dolne liście, a końce pędów zanurzamy w ukorzeniaczu dla roślin zdrewniałych i umieszczamy w lekko wilgotnym torfie zmieszanym pół na pół z piaskiem . Sadzonki ustawiamy w ciepłym miejscu, np. na parapecie nad ciepłym kaloryferem. W takich warunkach, w temperaturze około 23 st. C, roślinki po miesiącu wytworzą korzenie.

  • Zobacz także

    Zobacz więcej na temat:

    • Kamelia mave16 23.03.05, 20:35

      Bałdzo przydatny artykuł...»