Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Szparagi - warzywa dla koneserów. Uprawa i przepisy

Magdalena Narkiewicz
05.07.2013 , aktualizacja: 28.06.2013 17:27
A A A Drukuj
ZIELONE SZPARAGI zbieramy, zanim osiągną 20 cm długości.

ZIELONE SZPARAGI zbieramy, zanim osiągną 20 cm długości. (Fot. Shutterstock: Dusan Zidar)

Jakie warzywo jest najbardziej wykwintne? Oczywiście szparagi! Ale ich smak w pełni docenimy tylko wtedy, gdy są świeżo zebrane.
Rosnące czasami przy ogrodowych płotach przeszło metrowej wysokości pędy o delikatnych "igiełkach" uznajemy za roślinę ozdobną. Tymczasem jest to szparag (Asparagus officinalis) - odporna bylina, której wiosenne odrosty, zwane wypustkami, nie powinny się marnować, ale trafiać na talerze. Uprawa tej rośliny na tzw. zielone szparagi, wbrew obiegowej opinii, nie jest uciążliwa. Dla kilkuosobowej rodziny potrzeba około 40 roślin. Posadzone w rzędzie co 30-40 cm po zakończeniu zbiorów utworzą gęsty szpaler, który do jesieni będzie zdobił ogród. Warto więc spróbować.

Gleba powinna być niezbyt ciężka, gliniasto- -piaszczysta, wzbogacona w próchnicę i głęboko uprawiona, a miejsce słoneczne lub półcieniste. Sadzonki szparaga trudno kupić. Łatwiej dostaniemy nasiona, które wysiewa się w kwietniu na rozsadę. Rośliny dobrze plonują przez kilka lat. Zbiory zaczyna się w trzecim roku uprawy. Trwają od kwietnia do połowy czerwca. Szparagi wymagają sowitego nawożenia. Wyrastające z ziemi wypustki są fioletowe i stopniowo zielenieją. Mają wyrazisty smak i delikatną skórkę, która nie wymaga obierania. Żeby szparagi były białe i delikatne, trzeba obsypywać je ziemią w celu osłonięcia przed światłem. Jednak szybko twardnieją i wymagają obierania.

NASZE PRZEPISY

Wykwintna sałatka

Strączki groszku i szparagi dusimy na oliwie 3 min. Dodajemy cząstki pomidorów, sparzone krewetki i liście sałaty. Miksujemy świeży imbir (2 łyżeczki) z oliwą (1/2 szkl.), sokiem z cytryny (3 łyżeczki) i pomarańczy. Solimy i polewamy sałatkę.

Omlet ze szparagami

Smażymy omlet z 3 jajek ubitych z łyżką wody i szczyptą soli, aż jego wierzch się zetnie. Zielone szparagi (30 g) skracamy nieco od dołu, gotujemy 7 min z solą i odrobiną cukru, osuszamy, układamy na połowie omletu i polewamy masłem. Omlet składamy na pół i podajemy.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (1)
Zaloguj się
  • avatar

    Gość: sonia7

    0

    Zielone szparagi to rarytas. Są pyszne w risotto albo polane masłem.
    Oby do nastepnego sezonu szparagowego!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX