Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Aronia - krzew idealny

DR MAGDALENA NARKIEWICZ
19.11.2012 , aktualizacja: 19.11.2012 15:59
A A A Drukuj
Aronia czerwonoowocowa

Aronia czerwonoowocowa (Fot. Wikipedia)

Aronia praktycznie nie ma wymagań. Sukces w jej uprawie jest więc gwarantowany. Co prawda owoce ma niezbyt smaczne, ale jeśli je polubimy, pomogą nam zachować dobre zdrowie.
Nie ma drugiego krzewu o tak licznych zaletach. Ich lista jest doprawdy imponująca.

Aronia rośnie w każdych warunkach, byle tylko miała sporo słońca. Bez szwanku znosi suszę i długotrwałe opady. Radzi sobie na słabych suchych glebach i nie szkodzi jej wysoki poziom wód gruntowych.

Wytrzymuje nawet czterdziestostopniowe mrozy, a jej kwiaty są odporne na przymrozki. Jeśli nie zapylą ich owady, to i tak prawie połowa z nich sama zawiąże owoce.

Nie choruje, nie atakują jej szkodniki, więc nie potrzebuje ochronnych oprysków.

Krzewy osiągają około 2 m wysokości. Warto usuwać z nich gałęzie słabe, krzywe i płożące się po ziemi. Cięciem można też ograniczać ich rozmiary, mając jednak na uwadze, że najobficiej owocują pędy 2-6-letnie.

Aronia plonuje obficie i regularnie. Owoce dojrzewają jednocześnie i długo wiszą na gałęziach, chyba że objedzą je ptaki, które za nimi przepadają.

Roślinę łatwo rozmnaża się z odrostów korzeniowych i przez odkłady, a uzyskane w ten sposób okazy szybko zaczynają owocować. Na krzewach wyrosłych z nasion na pierwsze owoce czeka się 2-3 lata dłużej.

Aronie pięknie kwitną, wspaniale też wyglądają jesienią, gdy przystroją się w kolorowe liście i owoce. Z powodzeniem mogą służyć jako krzewy ozdobne. Świetnie się prezentują szczepione na pniu swej kuzynki jarzębiny (fot. na s. 21). Warto takich drzewek poszukać w sklepach.

Owoce dzięki dużej zawartości garbników nie psują się (raczej zasychają). W lodówce zachowują świeżość przez kilka tygodni. Można je zamrażać - to nawet zmniejsza ich cierpkość. Mało kto lubi je w stanie surowym, natomiast podnoszą walory przetworów z innych owoców. Suszone warto dodawać do herbaty.

Czy wiesz, że...

Polska jest światowym potentatem w uprawie aronii. Wytwarzane z krajowych owoców produkty eksportujemy nawet do USA.

ARONIE CZARNE I CZERWONE

Aronie należą do rodziny różowatych (Rosaceae), a pochodzą z terenów Kanady i Stanów Zjednoczonych. Na owoce uprawia się aronię czarnoowocową (A. melanocarpa). Na plantacjach sadzi się jej rozmnażane wegetatywnie odmiany (szybko owocują, a wyrównany wzrost krzewów ułatwia zbiór). Odmiany niewiele różnią się od siebie, ale np. 'Galicjanka', zwana też aronią albigowską, lepiej plonuje od odmiany 'Nero', która z kolei tworzy nieco większe owoce.

W sprzedaży jest już także silniej rosnąca (do 3 m) aronia śliwolistna (A. prunifolia) o błyszczących liściach i ciemnofioletowych lub czarnych owocach i podobnym zastosowaniu jak poprzedni gatunek. Natomiast inna nowinka - aronia czerwonoowocowa (A. arbutifolia) jest traktowana jako krzew ozdobny, bo ma czerwone korale (patrz zdjęcie). Na przetwory jednak również się nadaje.

SAMO ZDROWIE!

Owoce aronii zawierają ogromne bogactwo cennych dla naszego zdrowia związków. Stwierdzono, że m.in. hamują one procesy starzenia i zapobiegają chorobom nowotworowym, usuwają toksyny, zwiększają odporność oraz obniżają ciśnienie krwi.

ZOBACZ TAKŻE

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX