Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Patisony

Jarosław Przybył,
20.08.2012 , aktualizacja: 12.07.2012 15:16
A A A Drukuj
Złociste kwiaty patisonów również są jadalne

Złociste kwiaty patisonów również są jadalne (Fot. Photograph Jonathan Buckley)

KOLOROWE ODMIANY

BIAŁE

Polo F1 - odmiana polska, wczesna i bardzo plenna, owoce silnie spłaszczone z wyraźnymi wrębami. Młode są białe lub zielonkawe, starsze białokremowe. Mają kruchy miąższ. Rośliny są bujne i wymagają dużo miejsca.

Disco - wczesna odmiana dająca białe lub kremowe owoce w kształcie babki lub dzwonu z wyraźnymi wrębami. Doskonałe do kiszenia i zapiekania. Rośliny mają zwarty, krzaczasty pokrój i są odporne na choroby.

Star Zone F1 - wczesna, dość plenna odmiana o smacznych, spłaszczonych owocach w kolorze kości słoniowej.

Nadaje się do konserwowania i jedzenia na surowo.

ZIELONE

Gagat - owoce w kształcie dysku ze słabo zaznaczonymi wrębami. Młode są jasnozielone, starsze - ciemnozielone.

Okra - młode owoce mają silny połysk.

Patisson Scallopini F1 - wczesna odmiana o intensywnie zielonych owocach. Rośliny krzaczaste.

Patty Green Tint F1 - wczesna, bardzo plenna odmiana o jasnozielonych owocach.

ŻÓŁTE

Sunny Delight F1 - bardzo wczesna odmiana o intensywnie żółtych, błyszczących owocach, które można zbierać

już 40-45 dni po siewie. Nadają się do jedzenia na surowo, kiszenia i konserwowania.

Scallopini - młode owoce jasnożółte, starsze - żółtopomarańczowe. Miąższ białokremowy.

FIOLETOWE

Scallopini F1 - owoce w kształcie dzwonu i o intensywnie fioletowej skórce. Rośliny krzaczaste.

Istnieją też typowo ozdobne odmiany patisona, o fantazyjnych kształtach, np. rozgwiazdy, lub o skórce we wzory. Nasiona ciekawych odmian znajdziemy w internecie. Rozmaite dynie, w tym patisony, można będzie zobaczyć we wrześniu na Święcie Dyni w SGGW w Warszawie lub na Dolnośląskim Festiwalu Dyni.

ZOBACZ TAKŻE

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX