Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Pomidory dla smakoszy

Tekst dr MAGDALENA NARKIEWICZ
19.04.2012 , aktualizacja: 20.04.2012 15:14
A A A Drukuj
Pomidory

Pomidory (Fot. Pawel Kiszkiel / AG)

Już najwyższa pora, by przygotować zagony dla pomidorów. Gdy tylko ziemia się nagrzeje i minie niebezpieczeństwo wystąpienia przymrozków, ich rozsadę możemy sadzić w ogrodach.
Jeśli chcemy delektować się smakiem pomidorów prosto z krzaka, przeznaczmy dla nich choć jeden zagon w nasłonecznionym, osłoniętym od wiatru miejscu. Dołóżmy starań, by podłoże miało lekko kwaśny lub obojętny odczyn. Najlepiej, by rok, a dla wysokich odmian dwa lata wcześniej, było nawiezione obornikiem. Co ważne, przez trzy lata nie powinny tam rosnąć pomidory, ziemniaki, papryka i oberżyna.

SZEROKI WYBÓR ODMIAN POMIDORÓW

Warto uprawiać kilka odmian, by móc zbierać owoce o różnych kształtach, wielkości, barwie i smaku. Już w pierwszych dniach lipca dojrzewają odmiany bardzo wczesne (ok. 95-105 dni po wysiewie) i tuż za nimi kolejno wczesne, średnio wczesne i późne. Te ostatnie rozpoczynają owocowanie pod koniec lipca (120-130 dni po wysiewie). Są to dane orientacyjne, bo dużo zależy od pogody i sposobu uprawy (owocowanie opóźnia np. zbyt wiele pędów i nadmiar azotu).

BY POMIDORY DOBRZE ROSŁY

Już 2-3 tygodnie przed sadzeniem rozsady spulchniamy glebę, dodając kompost i nawóz mineralny w dawce około 2 dag/m2 (jeśli nie stosowaliśmy nawozów organicznych, dawkę zwiększamy dwukrotnie). By gleba szybciej się nagrzała, nie wysychała i nie zachwaszczała się, przykryjmy ją czarną folią. Pomidory możemy sadzić także na grządce z przeznaczoną na wczesny zbór rzodkiewką, kalarepą lub sałatą. Zahartowaną rozsadę sadzimy dopiero po 20 maja.

Wykopujemy dołki przynajmniej co 40 cm (w folii robimy na nie nacięcia w kształcie krzyża).

Wbijamy paliki około 10 cm od dołka od strony północnej.

Rozsadę umieszczamy w glebie głębiej niż rosła w doniczce, ale nie zasypując dolnych liści. Nie podwijajmy korzeni, zbyt długie można przyciąć. Przerośniętą rozsadę umieszczamy w ziemi skośnie.

Glebę dociskamy do bryły korzeniowej i obficie podlewamy, a po wyschnięciu spulchniamy.

Warto pomiędzy pomidorami uprawiać bazylię, pietruszkę, czosnek, nasturcję lub nagietki, a ziemię wokół nich grubo ściółkować podsuszoną trawą.

Ważne, by ziemia była stale jednakowo wilgotna. Używajmy do podlewania podgrzanej w słońcu wody. Po około 14 dniach rośliny zasilmy kolejną porcją nawozu mineralnego (ok. 1 dag/m2).

JAKA ROZSADA TAKI PLON

Najszybciej doczekamy się owoców z uprawianej w doniczkach rozsady o wysokości 15-30 cm z 5-7 liśćmi.

Kupowana w wielodoniczkach zwykle jest mniejsza, a uprawiana w podłożu, tzw. rwana, dłużej się przyjmuje. Rośliny powinny być jędrne i krępe i mieć dobrze wybarwione zielone liście. O ich złej jakości świadczą cienkie, nadmiernie wyciągnięte albo nierównomiernie zgrubiałe pędy, jasna lub bardzo ciemna zieleń i podwinięte brzegi liści oraz plamy i czerwone podbarwienia.

ODMIANY POMIDORÓW SMACZNE, PLENNE I ODPORNE

Pomidor odmiana 'Awizo F2' Karłowa, wczesna, owoc czerwony cylindryczny, bardzo odporna na zarazę ziemniaka, mało wrażliwa na chłód i suszę.

Pomidor odmiana 'Batory F1' Karłowa, wczesna, owoce czerwone lekko spłaszczone, doskonałe na przetwory.

Pomidor odmiana 'Beta' Karłowa, bardzo wczesna, owoce czerwone, kuliste, zbiera się je przed wystąpieniem zarazy ziemniaka.

Pomidor odmiana 'Etna F1' Karłowa, wczesna, owoc czerwony, wyjątkowo plenna, niewrażliwa na chłód i deszcz.

Pomidor odmiana 'Faworyt' Wysoka, średniowczesna, owoce malinowe, nieco żebrowane, do 0,5 kg, prowadzona na 2-3 pędy.

ZOBACZ TAKŻE
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX