Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Kurs układania bukietów

Magdalena Kaczmarek-Sidor, mistrz florystyki
21.03.2011 , aktualizacja: 17.11.2003 11:01
A A A Drukuj

Fot. Paweł Słomczyński / AG

Rozpoczynamy sześcioodcinkowy kurs układania bukietów i innych kompozycji roślinnych. Wykłady prowadzi Magdalena Kaczmarek-Sidor - wicemistrzyni Polski we florystyce.
W tym numerze

LEKCJA PIERWSZA:

Stroik na stół

Stroik powinien być raczej niewielki (30-35 cm), wykonany z niskich elementów, by osoby siedzące przy stole mogły się wzajemnie widzieć (świece mogą być wyższe). Układamy go w płaskim naczyniu, na mokrej gąbce przeznaczonej do żywych kwiatów. Podstawę kompozycji stanowią gałązki różnorodnych iglaków (dzięki wielu odcieniom i formom zieleni stroik jest ciekawszy).

Materiały i narzędzia:

1 świece (2-4 zł/szt.), 2 jodła, 3 tuja zachodnia, 4 jałowiec pośredni, 5 jałowiec 'Grey Owl', 6 szyszki świerkowe, 7 orzechy, 8 owoce róży wielokwiatowej, 9 owoce róży dzikiej, 10 jabłka, 11 plastry suszonej pomarańczy, 12 gotowe podstawki do świec (kilka zł/szt.), 13 wstążka (ok. 3 zł/ mb), 14 patyczki do szaszłyków (kilka zł /paczka), 15 nożyczki, 16 sekator, 17 drut (kilka zł/rolka), 18 gąbka do żywych kwiatów (5-10 zł/kostka, w supermarketach), 19 pojemnik plastikowy.

* Odcinamy kawałek gąbki (wyższy od naczynia o 1,5-2 cm), moczymy go w wodzie i wciskamy do pojemnika. Podstawę kompozycji tworzymy z pędów iglaków, które tniemy na małe kawałki. Ich końce, po oczyszczeniu z igieł, wbijamy w gąbkę, nachylając je nieco do dołu (powinny dotykać podłoża). Gałązki rozmieszczamy gęsto, by zasłonić pojemnik.

* Po zakryciu zielenią boków gąbki w jej środek wbijamy świece w osłonkach, a potem drobne elementy dekoracyjne: pędy róż i gałązki iglaków (nie powinny sterczeć w górę). Stale sprawdzamy, czy stroik wygląda ładnie ze wszystkich stron.

* W centrum kompozycji umieszczamy ciężkie elementy: jabłka nabite na patyczki i szyszki owinięte u dołu drutem. Pamiętajmy, by wszystkie detale powtarzały się z różnych stron stroika.

* Kompozycję uzupełniamy nabitymi na patyczki orzechami, plasterkami suszonej pomarańczy oraz kokardą. Sprawdzamy, czy gąbka i naczynie są dobrze zasłonięte.

* Kokardę robimy ze wstążki usztywnionej drucikiem (do kupienia np. w pasmanterii). Trzymając wstążkę w palcach jednej ręki, drugą formujemy dwa "uszka''.

* Nie wypuszczając kokardy z ręki, odcinamy jej koniec.

* Drucikiem związujemy środek kokardy i nadajemy jej zgrabny kształt.