Szukaj w serwisie Ponad 5000 artykułów

Grill ogrodowy

Tekst Cezary Jankowski
21.03.2012 , aktualizacja: 12.01.2005 08:36
A A A Drukuj
Dobrze wymurowany grill z kamienia będzie służył wiele lat. Dlatego najlepiej postawić go w takim miejscu, aby podczas grillowania uchodzący dym i roznoszące się zapachy nie przeszkadzały ani sąsiadom, ani biesiadnikom.

Dobrze wymurowany grill z kamienia będzie służył wiele lat. Dlatego najlepiej postawić go w takim miejscu, aby podczas grillowania uchodzący dym i roznoszące się zapachy nie przeszkadzały ani sąsiadom, ani biesiadnikom. (Fot. Paweł Słomczyński / AG)

Gotowe prefabrykowane grille nietrudno kupić w supermarketach, ale kto woli, może zbudować we własnym ogrodzie palenisko jedyne w swoim rodzaju. Warto do tego zatrudnić fachowca, bo równe i dokładne murowanie rzadko udaje się początkującym i amatorom.
Murowany grill musi być ładny i trwały, bo nawet najwięksi entuzjaści grillowania będą go częściej oglądać niż rozpalać w nim ogień.

Otwarty czy z okapem

Grill otwarty jest najprostszy do zbudowania - ma otoczone z trzech stron ściankami palenisko, z którego dym swobodnie uchodzi do góry. Ale najmniejszy powiew wiatru może skierować dym z takiego paleniska w niepożądaną stronę, co znacznie utrudnia grillowanie i może też przeszkadzać sąsiadom.

Grill z okapem nie przysparza takich problemów. Jeśli ma wysoki komin, uchodzący zeń dym szybko unosi się w powietrze, z dala od miejsca biesiadowania. Na dużej działce grill z okapem można zbudować w dużej altanie, by można było z niego korzystać także podczas deszczu.

Miejsce na grill

Grill najlepiej wybudować w zacisznej części ogrodu, w otoczeniu gęstych krzewów i drzew. Nigdy, nawet w grillu na bardziej otwartej przestrzeni, nie należy zostawiać w palenisku żarzących się węgli, aby nie spowodować pożaru.

Uciążliwości dla sąsiadów dobrze jest zawczasu ograniczyć, stawiając w odpowiednim miejscu pergolę czy płot lamelowy. Z tych samych powodów nie należy stawiać grilla zbyt blisko budynku mieszkalnego (ani sąsiada, ani własnego) - zwłaszcza od strony, z której najczęściej wieje wiatr, gdyż wtedy dym będzie łatwo wnikał do pomieszczeń.

Z czego budować

Konstrukcja. Do budowy grilla nadają się wy-łącznie materiały mrozoodporne: bloczki betonowe i silikatowe, cegły klinkierowe i kamienie naturalne, które muruje się na zaprawę cementowo-wapienną.

Nie nadają się natomiast żadne elementy porowate i nasiąkliwe, takie jak beton komórkowy, pustaki ceramiczne czy elementy gipsowe. Grill wymurowany z takich materiałów będzie bardzo nietrwały - zacznie się rozpadać już po pierwszej zimie z powodu rozsadzania materiału przez zamarzającą w porach wodę.

Do budowy potrzebne też będzie zbrojenie oraz ruszt i oparcia do rusztu.

Palenisko. Na elementy, które będą się rozgrzewać od ognia, trzeba użyć materiałów odpornych na wysoką temperaturę, np. cegieł klinkierowych.

Uwaga! Do budowy paleniska nie nadaje się cegła szamotowa. Wprawdzie jest ona odporna na wysoką temperaturę, lecz można ją stosować jedynie wewnątrz pomieszczeń - niezabezpieczona przed opadami łatwo ulegnie zniszczeniu.

Kształt i wymiary

Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie grilla, dobre odprowadzanie dymu i wygodną obsługę, warto zachować następujące parametry:

- wysokość podstawy (odległość od gruntu do poziomu płyty paleniskowej) - 60-70 cm nad poziomem terenu;

- szerokość paleniska dla 4-osobowej rodziny - 70 cm, głębokość - 40 cm;

- wysokość ścianek osłaniających otwarte palenisko - 30-50 cm;

- krawędź okapu - 60-70 cm nad płytą paleniskową.

Nieopodal paleniska warto urządzić miejsce do przygotowania i spożywania potraw. Forma grilla może być dowolna, ale warto ją dostosować do stylu domu i ogrodu.

Zobacz także
  • Re: Grill ogrodowy rispetto 15.05.06, 14:40

    Jak znasz angielski to zobacz tutaj: www.buildeazy.com/fp_gazeboimp_0.html»

  • Re: Grill ogrodowy temp_nick 14.04.07, 13:15

    Grillownia -Coś takiego było juz wcześniej dom.gazeta.pl/ogrody/1,72079,2951317.html »